Tape en bandages

Taping zorgt voor extra ondersteuning van je lichaam. Ik gebruik twee soorten tape: elastische tape (gekleurd) en stugge tape (wit).

Voor elastisch tapen (ook wel kinesio- of medical tapen genoemd) gebruik ik het Medical Taping Concept. De tape is van katoen met een anti-allergene plaklaag en vormt als het ware een tweede huid. Verder is tot 140% rekbaar, kan het enkele dagen blijven zitten en is het watervast. De basis van deze manier van tapen is ontstaan in Japan en Korea, vanuit de gedachte dat beweging en spieractiviteit essentieel is om gezondheid te behouden of te herstellen. Met deze vorm van tapen kun je

  • extra ontspanning in spieren en bindweefsel bereiken (detoniserend)
  • extra spanning creëren als de spier niet actief genoeg is (toniserend)
  • gewrichten en banden ondersteunen (knie en enkel verstevigen)
  • vocht sneller af laten vloeien (blauwe plekken en lymfedrainage)
  • pijnpunten (spierknopen) en Triggerpoints ontlasten: de gedachte hierachter is vergelijkbaar met cupping massage: je lift de huid, het onderliggend bindweefsel en een deel van de spier waardoor ruimte en een betere doorbloedng ontstaat.

De witte tape wordt ook wel functionele tape genoemd. Dit gebruik ik om vooral beweging te beperken. Denk hierbij met name aan extra stevigheid voor de enkels of het voorkomen van overstrekken van de vingers. De witte tape is ook van katoen en heeft eveneens een anti-allergene plaklaag, maar het is niet rekbaar. Het laat ook iets sneller los (met name bij wrijving en veel dynamiek). Om de tape toch lang te kunnen laten zitten leg ik soms nog een extra bandage aan.

Als je mededogen niet ook betrekking heeft op jezelf, dan is het incompleet

Boeddha